ponedeljek, 20. junij 2016

...Vabljeni na ogled filma Vdovstvo Karoline Žašler...


Paloma obeležuje 40. obletnico snemanja filma Vdovstvo Karoline Žašler

Družba Paloma, d. d. sledi svojim vrednotam, ohranja tradicijo, ki nas povezuje, in neguje odnose z vsemi, ki so del naše poslovne in kulturne dediščine. 
Sladki Vrh bogatijo ljudje, ki v njem prebivajo, bogati ga tovarna, ki že več 140 let kroji podobo tega kraja, bogatijo ga nepozabne zgodbe.
Natanko pred 40 leti je ena izmed zgodb, katere del sta tudi Sladki Vrh in Paloma, pod taktirko vrhunskih kulturnih ustvarjalcev, našla pot na filmska platna.
 V petek, 24. junija, ob 18. uri, se nam  pridružite v Športnem parku Sladki Vrh, na dogodku ob obletnici snemanja celovečernega, kultnega filma Vdovstvo Karoline Žašler.
Ob častitljivi obletnici filma, ki je bil nominiran za zlatega medveda na berlinskem filmskem festivalu, se nam bodo med drugimi pridružili glavna igralka Milena Zupančič, scenarist filma Tone Partljič ter krajani, ki so pri ustvarjanju filma sodelovali. Okroglo mizo z ustvarjalci in voden ogled po prizoriščih filma v Sladkem Vrhu, so pripravili režiserka in gledališka producentka Branka Nikl Klampfer z Etno-kulturnim društvom Snežna Zgornja Velka. 
Sodelujoče bosta pozdravila Štefan Žvab, župan Občine Šentilj in Tadej Gosak, predsednik uprave družbe Palome.

Sama bom  poskrbela za mlajše udeležence, ki bodo lahko čas, ko bodo starši zatopljeni v nostalgične spomine, preživeli na balah sena , ustvarjali ,  reciklirali in se zabavali ter se dotaknili starih časov, ko še ni bilo mobilnih telefonov, tablic ...
Iz odpadnih stročnic Palome, s servietno tehniko, bomo ustvarili zanimive like, morda bomo upodobili celo igralce iz filma...
Vabljeni!






Pa še kratka obnova za tiste, ki se filma ne spomnite...

Vdovstvo Karoline Žašler je 109-minutni slovenski celovečerni film
Režiral ga je Matjaž Klobčič, scenarij pa je napisal Tone Partljič.

Karolina je poročena s priletnim in zapitim Žašlerjem, s katerim ne moreta imeti otrok. 
 Ko se nekega dne skupina krajanov z Žašlerjem vred odpravi na lov za pobeglim kaznjencem, razbojnikom Rihtaričem, v gozdu naletijo na Karolino v ljubezenskem objemu z nekim mladeničem. Odslej je Žašler deležen posmeha sokrajanov in sodelavcev v tovarni, Karoline pa se oprime glas lahke ženske.
Na gasilski veselici jo še poročeni kmet Korl prisili v odnos, kar razmere poslabša so te mere, da se še isti večer Žašler odloči za "polet na Mars" in se utopi v bližnji reki. Njegovega trupla ne najdejo. Za Karolino razmere v tem majhnem okolju postanejo nevzdržne. Čedalje bolj se zapleta s Korlom, kar doseže vrhunec, ko hoče Korl zažgati kmetijo, pri tem pa ga oče ubije v samoobrambi. Položaj Karoline se s tem še poslabša, saj jo krivijo za Korlovo smrt.
Sla in želja po človeški toplini in domačnosti Karolino vodita od moškega k moškemu, a jo vsi ljubimci slej ko prej pustijo samo in nemočno. Karolina pozneje spozna Tenorja, novega delavca v tovarni in se tudi z njim spusti v razmerje. Kmalu jo tudi Tenor zapusti, na kar dokončno ostane sama. Osamljena, javno osramočena in zapita se odloči, da se reši vseh muk, in se v vremenoslovski koči razstreli z raketami proti toči. Film se konča z njenim pokopom.
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar