torek, 07. junij 2016

...trije medvedi , Zlatolaska in žabji kralj...

Dobrodošli v pravljičnem svetu na Zgornji Velki, kjer smo se dobili, da bi se pravljic dotaknili...
Kakor vse torke doslej, smo pod okriljem Medgeneracijskega centra Šentilj ustvarjali in se zabavali. Ker pa je čas šolskih izletov, je nekaj naših spretnih prstkov uživalo s sošolci.
 Najdejo pa se tudi kakšni novi spretni prstki, ki nam pričarajo nasmeh na ustnicah in iskrice v očeh.
 Trije medvedki, so prerasli v celo medvedjo družinico in Zlatolaski naredili prisrčne špangice.
 Špangico smo okrasili z rožico iz jeansa, čipko in gumbom...
 In ko je žabji kralj zagledal princesko in njeno špangico, se je zaljubil na prvi pogled. Pa saj poznate pravljico o žabjem kralju?
Če ste pozabili je tukaj kratka obnova.
 
Žabji kralj (včasih tudi Žabji princ) je po vrsti prva izmed pravljic v prvi izdaji zbirke bratov Grimm.
Pripoveduje o princesi, ki se je rada žogala z zlato žogo, a ji je ta nekoč padla v vodo. Pomoč ji je ponudil žabec in princeso vprašal, ali ga bo imela za prijatelja, če ji vrne žogo. Princesa je vse obljubila, a v trenutku, ko je spet imela žogo, je besedo požrla.
Žabec ji je sledil na dvor in tam zahteval, naj drži besedo, kralj, princesin oče, pa ga je pri tem podprl. Princesa je očeta ubogala, a svojega gnusa ni skrivala. Ko je žabec do konca vztrajal pri izpolnitvi obljub in ga je morala odnesti v svojo sobo, ga je nazadnje v besu zalučala ob steno.
Žabec se je ob padcu spremenil v prelepega princa in takoj za tem sta se poročila.

Ta klasična pravljica pripoveduje o pomenu dane besede, o obvezi, ki jo imamo do drugih, pa čeprav se nam zdijo nepomembni, ali imamo do njih celo odpor, uči nas torej odgovornosti, tako za svoje besede, kot za dejanja.Čisto na koncu pa sem  bila živo platno Nini, ki mi je narisala čarobno srce in magično rožico. 
Tako okrašeni smo zapustili pravljični svet, naslednji teden pa se spet dobimo ...
 
Ni komentarjev:

Objavite komentar