sobota, 4. junij 2016

...ingverjev čaj...

Nisem ljubiteljica čajev, toda ker mi je pred dnevi Peter Veter, prepihal glasilke in sem že nekaj časa hripava, sem poskusila z ingverjevim čajem z limono... ena  redkih pijač , ki jo lahko pijem brez sladkorja...
Ingverjev čaj ima svojevrsten, nekoliko oster in pekoč, vendar osvežilen okus. 
Igverjev čaj pa lahko uporabite tudi za blaženje simptomov gripe, prehlada in kašlja. Čaju lahko po želji dodate tudi druge začimbe in zelišča, kot je meta, žajbelj, melisa, lipove cvetove …  

Ingver ima številne pozitivne učinke na zdravje in telo, saj se vse bolj uporablja tudi v alternativni medicini za zdravljenje številnih bolezni. Zagovorniki alternativne medicine dodajajo ingver k raznim preparatom in tako dosegajo odlične zdravilne učinke. Tako naj bi lajšal in blažil številne simptome in tegobe; glavobole, prebavne motnje, znižuje holesterol, deluje kot antioksidant, deluje protivnetno in tako lajša revmatična vnetja, povečuje gibljivost sklepov, preprečuje slabosti in morsko bolezen ter deluje kot afrodiziak.
Kako vsemogočne zdravilne učinke ima ingver na naše telo, je skoraj nemogoče strniti v enem članku, ali kot pravi Paul Schulick: "Način, kako več kot štiristo sestavin ingverjevega okusa, vonja, hranil in sinergistov deluje med seboj in s tem ustvarja izjemne terapevtske koristi, je naloga neskončne zapletenosti," v svoji knjigi Ingver, magična začimba in čudežno zdravilo piše svetovno priznani zeliščar in zdravstveni vzgojitelj.
Točnega izvora ingverja ne pozna nihče, nekateri botaniki so prepričani, da njegovo sanskrtsko ime (singabera) namiguje, da je doma v Indiji, a za zdaj ta domneva še ni potrjena. Ta zelena trajnica ima vitek nadzemni del, ki doseže od 60 do 100 centimetrov, in podzemni del – koreniko, ki je bele ali rumene barve in je aromatična, odebeljena ter grčasto razvejana. Danes je ingver eno izmed najbolj priljubljenih zelišč na svetu in že več kot tisoč let služi kot osrednja sestavina v vzhodnjaških zdravilih.
Zaradi antiseptičnega učinka in vitamina C ingver deluje kot naravna terapija za prehlade in glavobole. Ko nas zaboli v grlu, ga sveže stisnjenega dodajmo čajem in stisnjenim sadnim sokovom. Ingverjev čaj pomaga pri bolečih menstruacijah, omili tudi občutek slabosti, preprečuje bruhanje, vrtoglavico in glavobol. Tako sladkim kot slanim jedem lahko ingver dodajate v obliki začimbe in že samo z žličko te začimbe boste zaužili enako količino antioksidantov, kot bi jih z zaužitjem ene porcije špinače. Z ingverjem lahko izboljšate tudi prebavo. Znano je, da pomirja želodčne in črevesne krče ter drisko, vendar je potrebna pazljivost pri otrocih, ki ga do drugega leta naj ne bi uživali.
Večtisočletni sloves afrodiziaka "Moški, ki se pripravi na ljubljenje z ingverjem in medom, bo dal ženski tako zadovoljstvo, da si bo ta želela, da se spolni akt nadaljuje v večnost," piše pisec Odišavljenega vrta (The perfumed garden), spolnega priročnika iz štirinajstega stoletja. Ingverjeva slovita vrednost afrodiziaka je stalna tematika, ki se pojavlja skozi zgodovinsko literaturo. Da prebuja spolno dejavnost, je za ingver dejal tudi sloviti britanski zeliščar John Gerard.
Paul Schulick pojasnjuje, da je sloves ingverja kot afrodiziaka brez dvoma povezan z njegovo občo uporabo kot sistemski tonik. "Na Kitajskem so ga uporabljali za spodbujanje teka, za izboljšanje krvnega obtoka in uravnovešanje hormonskega pretoka, v Tibetu za krepitev vitalnih energij. Na Bližnjem vzhodu so zgodovinarji starodavnih kultur pisali, da ingver jasni možgane. 

Vauuu, morda pa bo tu in tam,  tudi, ko si glas popolnoma ozdravim, zamenjal kakšno jutranjo kavico.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar