četrtek, 21. april 2016

Sneguljčica in sedem palčkov...

...Sneguljčica in sedem palčkov je znana pravljica bratov Grimm in meni iz osebnih razlogov najljubša. Kot prvo me spominja na otroštvo, povezana pa je tudi s spomini na prezgodaj preminulo mamico. 
Najprej so prišli na vrsto palčki... na barvanje namreč...
...in tudi mama je najprej nabavila palčke, sicer v času, ko to ni bilo nič čudnega in je bila hiša brez palčkov čudna.
Vsi jih poznate... Palček ali škrat je majhen moški , večinoma z brado in malce močnejše postave.  Palčki  so po navadi dobra bitja, škrate v pravljicah pa pogosto predstavljajo kot hudobne ali nevarne. Večkrat imajo oboji lahko čarobno moč, so čuvarji zaklada... vrtni palčki pa so zgolj kipci,  ki jih predstavljajo.

Potem je mama nabavila še Sneguljčico...in tako se je začela pravljica tudi pri nas doma...
 Večina ljudi se ob pogledu na vrt, okrašen s kičastimi palčki, verjetno škodoželjno namuzne. Pomislijo, da so jih tja namestile zdolgočasene malomeščanske gospodinje. Ki si želijo v svojem življenju kaj ljubkega in otroškega – palček pa ti seveda ne umaže hiše tako kot mali otroci ali pes.
Tudi moje mišljenje je tukaj nekje.
Ampak nekje globoko v sebi, ko bolje razmislim in se spomnim radostnih oči otrok, ko jih zagledajo,  nekako spremenim mnenje.

  Palčki niso le kič in izraz slabega okusa – so začaranost s pravljičnim otroškim svetom, simbol sreče in brezskrbnosti v podivjanem tempu življenja, nasmejani sončki, ki kukajo izza cvetočega grma.

Verjeli ali ne, obstaja veda o vrtnih palčkih, imenuje se nanologija. Ime izhaja iz latinske besede nanus – palček. 

In če obstaja ime že v latinščini, potem res ne more iti za navadno neumnost, kajne? 
Nanologi tako kot vsi drugi znanstveniki ter raziskovalci izmenjujejo svoje teorije na raznih srečanjih in seminarjih, imajo svoja društva in klube, pišejo knjige, brskajo za zgodovinskimi artefakti in podobno. Mnogo dejstev je znanih, marsikatere je treba še odkriti. In resnici na ljubo – zakaj bi se nam nanologi zdeli kaj bolj »usekani« kot kak znanstvenik, ki dneve in dneve bulji enoceličarje pod mikroskopom, ali matematik, ki se ukvarja s pojmom neskončnosti.

Če palčki pritegnejo tudi vas – mednarodni klub ljubiteljev (The International Gnome Club) vas bo z veseljem sprejel.


Najbolj znani palčki so seveda tisti iz pravljice o Sneguljčici. Živijo globoko v gozdu, imajo vsak svoje ime in vsak svoj edinstven značaj. Osnovna značilnost palčkov je, da so kombinacija modrih starčkov in otrok: so majhni in imajo otroški obraz, hkrati pa dolgo sivo brado. Poleg veselega obraza so nujne tudi skrivnostne, lesketajoče se oči in seveda rdeča zašiljena kapa, ki mora obvezno stati pokonci.

»Klasični« nanologi so enotnega mnenja, da so pravi palčki le moškega spola. Da je zadeva še skrivnostnejša, so prepričani, da palčki vse življenje iščejo svojo »palčico«. Moderne figure palčkov pa seveda vključujejo tudi njihove spremljevalke, gospe in gospodične »palčice«. Pa seveda kipce nagajivih palčkov, ki jim kukajo pod krila. In potem so tu še palčki na motorjih, s pivom v roki, s spuščenimi hlačami in podobno. Na medmrežju je možno kupiti celo palčka z obrazom ameriškega predsednika! Potem pa so tu še razni predmeti v obliki palčkov: lučke, parfumi, »šparovčki«, majice z njihovimi podobami, celo avtomati za bonbone in kondome …


Palčki zastopajo svet otroške domišljije in nudijo nešteto malih radosti. Prinašajo srečo in so vedno dobrovoljni. Ker poznajo vse skrivnosti narave, jih v oglaševalske namene pogosto uporabijo tudi proizvajalci hrane. So skrivnostna in molčeča bitja, ki jim lahko vedno zaupamo, pa čeprav smo negotovi, ali se nam samo smehljajo iz sočutja, ali pa se nesramno režijo našim besedam. Kakor koli: palčki so tu zato, da nam polepšajo dan.

Pa še zanimivost, o kateri gotovo še niste slišali...

… Slišali ste že za varuha človekovih pravic, pa za varuha otrokovih pravic, ampak – ali res potrebujemo tudi varuhe pravic palčkov?! Ideja je francoska.
 Tam so ustanovili Nacionalno fronto za osvoboditev vrtnih palčkov. Njeni člani so prepričani, da palčki spadajo v naravno okolje oziroma v gozd. Ljudje jih s tem, ko jih zapirajo na ograjene vrtove, kjer jih prevračajo mačke in morajo poslušati brnenje kosilnice, zgolj mučijo. Zato imajo ti aktivisti nalogo rešiti čim več malih glinenih ujetnikov. Si predstavljate, kako je šokirana kakšna ljubiteljica palčkov, ko se zjutraj zbudi in ugotovi, da so ji »odrešitelji« izpraznili ves vrt? Ali naj na policiji prijavi tatvino ali kar ugrabitev svojih dobrodušnih prijateljčkov?
Mislim, da se ne rabim bati, pri nas še nisem slišala o društvu za zaščito palčkov, itak so pa pretežki in nekaj jih ima čvrste temelje...

Pa še nekaj o tem , kakšen dober biznis so palčki...

Izumitelj vrtnih palčkov je Nemec Philipp Griebel, ki je leta 1874 v kraju Grafenroda odprl majhno tovarno keramike. Najprej je delal kipce živali, leta 1880 pa je nastal prvi palček. Danes veliko tovarno vodi že četrta generacija družine Griebel, proizvodnja pa je tako velika, da daje kruh celotni vasi s 3500 prebivalci. Njihovi palčki so še vedno glineni, pečeni v peči in ročno pobarvani, kar jih povzdiguje nad množico poceni plastičnih in gumijastih replik drugih proizvajalcev.

Če ste do sedaj mislile, da ti mora za postavitev palčka na vrt zagotovo »manjkati kakšen kolešček«, ponovno premislite. 

 

Pa nazaj k barvanju, za cilj si nisem postavila le barvanja palčkov, bauštele so bile tri . Kaj je bauštela? Beseda izhaja iz nemščine(die Baustelle- gradbišče) in vsi gradbinci jo z velikim veseljem uporabljajo.


Palčki so se barvali postopoma, na platno pa sem kar na horuk, preko barve nanesla rižev papir s ptički in še malo kičastih dodatkov in že ga je Rudi na ogled postavil...




Največji izziv pa je bila garaža, ampak do večera je bila v novi preobleki.


Pa še dokaz , da so palčki ljubi otrokom...
...in Sneguljčice metuljčkom...

Ob zasluženem likofu (     likof líkof  -a m () zlasti v kmečkem okolju pojedina, pitje po končanem večjem (gradbenem) delu, po sklenjeni kupčiji: hiša je dokončana, zvečer bomo imeli likof / piti likof; dati za likof ∙ pog. kdaj bo likof kdaj bo delo končano) pa še nekaj norčavih fotografij.



 


 Življenje ne jemljite preresno!
No,  če ugibate kdo me je fotkal...fotografija je odlično uspela vnučku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar