ponedeljek, 5. maj 2014

Solzice...


V  gozdu sem  naletela na cvetoče šmarnice. Saj jih poznate...imajo velike zelene liste in zvončkaste cvetove v grozdih.
In imajo značilen vonj. 
 Imenujemo jih tudi solzice, saj se še spomnite  Prežihovega Voranca, ki je moral zjutraj navsezgodaj pasti živino v globeli, imenovani Pekel. To mu ni bilo težko, a bal se je iti v Pekel, saj je bilo tam zelo grozljivo. Ko je prišel tja, se je zelo ustrašil in objokan stekel domov, oče in mati pa mu nista več pustila v Pekel. Nekega dne si je mati zelo želela Solzic, ki pa so rasle le v Peklu. Prežih je šel v Pekel in materi prinesel šop solzic ter s tem premagal strah.

Še preden sem jih dala v vazo, sem le-to oblekla v washi trake, potem pa sem se lotila nove košare...in če kakšno ustvarjalko mika narediti podobno, seveda če zna osnove kvačkanja, so tukaj navodila...

Nasujemo  5 verižnih pentelj in sklenemo krog.
1. vrsta: 2 verižni, potem pa devet šibičnih pentelj , spet sklenemo krog v  drugo verižno, ki smo jo naredili na začetku kroga.
2.vrsta: spet 2 verižni, eno šibično  v prvo spodnjo pentljo in nadaljujemo tako, da v vsako pentljo prejšnjega kroga naredimo po dve šibični pentlji in spet sklenemo v krog.
3.vrsta: 2 verižni, eno šibično v prvo pentljo, krog nadaljujemo tako, da delamo po eno šibično v spodnjo pentljo, v naslednjo pa dve, pa spet ena, dve, ena dve do konca kroga.
4.vrsta: dve verižni, 2x po eno šibično v spodnje pentlje, pa spet dve šibični, 2x ena, dve šibični v eno pentljo, spet 2x ena, pa dve do konca kroga, se parvi v vsako tretjo naredimo dve šibični pentlji.
5 vrsta:  v vsako peto naredimo dve šibični do konca kroga.
6. vrsta: v vsako sedmo naredimo dve šibični pentlji .
Ko končamo dno košare ( število vrst je pač odvisno kakršno velikost košare želimo) nadaljujemo kvačkanje vrst v višino košare.
Ko skvačkamo željeno višino košare, končamo in odrežemo prejo, ki jo s kvačko skrijemo med pentlje.



To je to. Ta je res velika, narejena iz dna iz štirih vrst, ter v višino tri vrste,  porabila pa sem celotno  prejo.
Dodala sem le še ročaje.


Pa še dobronamerno opozorilo pri sprehodu v gozd. Obvezno se zaščitite pred klopi!!! Ker jih je letos ogromno!!!


Ni komentarjev:

Objavite komentar