četrtek, 26. maj 2016

Leti , leti lastovka...

Iskala je mesto za gnezdenje, pa je zatavala v hišo...
Nemirno je iskala izhod , pa je bilo zanjo kakor v labirintu...
Ko mi jo je uspelo uloviti, se nisem mogla načuditi njeni lepoti in ko sem jo spustila,  je v znak zahvale nekajkrat zaokrožila ter nadaljevala z iskanjem pravega kotička za njeno družino...
Leti , leti lastovka...
Prepoznamo jo po značilnem, globoko vrezanem škarjastem repu, lesketajočim temno modro obarvanem hrbtu in beli trebušni strani telesa. Za odrasle osebke je značilen še rdeče obrazno perje.
V zraku so videti povsem črne - najlažje jih prepoznaš po dolgem repu in drsečem letu.
Kmečke lastovke pogosto sedijo v skupinah na žicah in glasno žlobudrajo - včasih tako glasno, da te lahko zjutraj zbudijo! Spomladi odletijo na sever v Evropo, kjer se parijo, gnezdijo in vzgajajo mladiče. V Sloveniji jih lahko opazuješ od marca do septembra. Svoja gnezda gradijo iz sline in blata, in imajo obliko majhne sklede.
Večinoma se hranijo z letečimi žuželkami, redkeje pa z žuželkami, ki jih med letom ujamejo na tleh, na vodni površini ali celo žuželke, sedeče na rastlinah.
Kmečka lastovka je vrsta, ki je z gnezditvijo močno vezana na človeka in njegova prebivališča. Gnezdi namreč v vaseh in mestih, predvsem v hlevih in gospodarskih poslopjih.
Kmečke lastovke prezimujejo v zahodnem delu Afrike.


Ni komentarjev:

Objavite komentar