četrtek, 19. maj 2016

...gurtna...

Včasih so jo uporabljali le avtomehaniki, danes pa je obnorela mladino, saj  napeta med oporni točki  služi kot športni pripomoček. 
Prvo izkušnjo sem opisala v tej objavi in tisti dan sem jo tudi naročila in sedaj že ves teden pridno vadim, haha (by the way, ni tako enostavno kot zgleda)
Hoja po gurtni ali slacklining  je športna aktivnost izboljševanja ravnotežja na zabaven način. Naučiti se ni težko, je zabavno in zelo koristno.
Na prvi pogled je podobno hoji po vrvi. Zares pa je hoja po gurtni dinamična in poskakujoča, saj je za razliko od toge vrvi, najlonska gurtna raztegljiva in deluje kot dolg ozek trampolin.
Gurtna pride v kompletu z vpenjalno zanko in zategovalnikom. Napne se jo med dve pokončni, masivni oporni točki. Običajno so to drevesa, lahko pa tudi drogovi, skale, močna ograja in podobno.
Hoja po gurtni ima številne pozitivne učinke na koncentracijo in ravnotežje. Nekateri to počnejo kot resen športni trening, nekateri iz meditativnih vzgibov in nekateri zato, da se sprostijo po napornem delovnem dnevu. Predvsem pa gre za zabavo in iz vzgiba zabave se je ta šport tudi razvil.
Začelo se je nekje v 70ih v Yosemite med športnimi plezalci. Ti so se v času počitka zabavali s hojo tudi po plezalnih vrveh, napetih med drevesi, nizko nad tlemi. Popularnost hobija je rasla, saj se je izkazalo, da krepi globoke notranje mišice in mišice na nogah ter izboljšuje ravnotežje.


Ni komentarjev:

Objavite komentar