nedelja, 1. junij 2014

...vsestransko uporabna sivka...

Nezahtevna in trpežna rastlina, katere vseh možnosti uporabe verjetno ne bomo nikoli utegnili preizkusiti.
Poganjki in cvetovi bodo dišali najbolj intenzivno, če bo rastlina rastla na polnem soncu.

Pri sivkah z zalivanjem ne smemo pretiravati, da ne bi zgnile. Zalite rastline bodo sicer lepše, a zaradi tega ne bodo lepše dišale. Največ eteričnih olj razvijejo rastline, ki so preživele ravno pravšnje pomanjkanje vode.

Za šopke nabiramo socvetja s stebelci, ko se cvetovi še niso začeli odpirati. Za olje ali sušenje pa takrat, ko je odprta prva tretjina cvetov. Če je odprto preveč cvetov, se lahko ti kasneje osuvajo.

Za potpuri, čaje in prehrano, olje in ekstrakte,... uporabljamo celo rastlino razen korenin, večinoma pa mlade poganjke in cvetove.

Z obiranjem lahko pričnemo spomladi, ko se prične rast, končamo pa kmalu po cvetenju. Kasnejše obiranje ogroža zdravje rastline, pridelek je vseeno primeren za uporabo.

Sušimo v zračni senci, saj na soncu barve zbledijo. Pretok zraku omogoča dobro sušenje.

Za šopke socvetja zvežemo in sušimo obrnjene navzdol, da ohranijo obliko. 
 Sveži ali suhi cvetovi lavande oddajajo poživljajočo dišavo, ki jo zaznamo v bližini šopka. Močno aromo rastlina odda, ko jo pomanete med prsti ali zdrobite. 

Jaz sem tokrat vrečke proti moljem naredila popolnoma enostavno, preprosto blazinico okrašeno s trakom... 


1 komentar:

  1. Prekrasna pesem,lep zapis o dišeči in vsestransko uporabni sivki:)Tudi jaz jo polagam v omare rada jo imam v vazi na mizi.)

    OdgovoriIzbriši