nedelja, 8. junij 2014

...zadnja...

Zadnja birmovska letos...spet založila pripomoček, tokrat štampiljko z napisom Sv. Birma...To je res en tako majhen odtis, da ni čudno, da sem ga založila v kakšno škatlico, tokrat sem iz čistega veselja pregledala tudi zamrzovalni predal, hahaha...
...ker je naročnica želela čisto enostavno čestitko, je takšna tudi nastala....



Kombinacija sivke, pšenice, katero so posadile siničke pozimi, saj je prav na tem mestu stala ptičja krmilnica ter trpotec, ki je trajnica, ki jo prepoznamo po značilno ozkih, koničastih listih in dolgem steblu, s klasastim socvetjem.  V starih zeliščarskih knjigah so trpotec priporočali za kar 24 različnih obolenj.
Vsebuje čreslovine, pektine, limonsko kislino, vitamin C, saponozide in fitoncide, sluzi, olja, beljakovine in sladkor. Zaradi svojih sestavin deluje kot naravni antibiotik. Pomaga pri zdravljenju čira na želodcu in dvanajsterniku.
 Poleg tega trpotec vsebuje alantoin, snov, ki pospešuje naravno regeneracijo kože, zato ga priporočajo pri zdravljenju manjših ran, prask, opeklin, pikov žuželk, aken in rosacee. V takšnih primerih je dovolj, če vzamete list trpotca, ga dobro sperete pod tekočo vodo, zmečkate med prsti in pritisnete na rano.
Prav tako je učinkovit pri vnetju ušesa. Iz svežih listov iztisnite sok in nekaj kapljic kanite v bolno uho ter pustite delovati približno pol ure. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar