ponedeljek, 11. maj 2015

...v rožicah v shoping...

...z rožicami pa že...
...za pesnike je samo ena kraljica med cvetlicami – vrtnica. V mnogih jezikih jo imenujejo kar »roža« in zapišejo z veliko začetnico ( Rose ). Zaradi simbolnih pomenov so vrtnice zagotovo najzanimivejše rože. Šopek dišečih vrtnic na vseh koncih zemeljske oble polepša dan ali pa prežene žensko jezo, slabo voljo. Vrtnica poslana vsak mesec, neodvisno od barve, izraža večno lepoto. Poseben pomen vrtnici prispeva njena barva, na splošno je znano, da rdeča vrtnica pomeni »ljubezen«, ostale barve pa predstavljajo :
  • bela vrtnica, pomeni jasnost misli, zaprti cvet pa, da ste še premladi za ljubezen
  • rumena vrtnica, pomeni trdno, pravo prijateljstvo
  • rdeča vrtnica, simbolizira ljubezen in strast
  • oranžna vrtnica, pomeni poželenje
  • roza vrtnica, pomeni plemenitost, ljubkost
  • temno rdeča vrtnica, pomeni poklon osebi, ki se še ne zaveda svoje lepote
  • črna vrtnica, pomeni sovraštvo, žalost, slovo
  • rdeče in bele vrtnice , ( skupaj v šopku ) predstavljajo enotnost
Vrtnica spada med najstarejše gojene rože, gojili so jo že pred pet tisoč leti v  Aziji. Do današnjih dni je človeštvo poznalo nekaj deset tisoč vseh mogočih sort vrtnic, ki so se razvile iz približno sto dvajset vrst prvobitnih šipkov.
Stari Rimljani so oboževali vrtnice, na zabavah so se gostje kopali v cvetovih vrtnic, jedli sladice iz vrtnic in pili vino, ki je bilo aromatizirano z rožno vodo. Tudi v ljubezenskem življenju kraljice Kleopatre, so imele vrtnice pomembno vlogo, saj je njen ljubimec Antonij, prihajal do njenih soban po preprogi iz vrtničnih listov. Grški pesnik Anakreont,  je v 6. stoletju pr.n.št. vrtnico častil kot zdravilo za ljubezenske težave. Farmacevti so v 17. stoletju odkrili, da prah posušenih vrtnic ( rdečih) deluje zdravilno na bolno grlo, dlesni in oči. Prav tako, pa naj bi blažil zobobol in menstrualne težave.Imena vrtnic so različnega izvora ( nemškega, francoskega, angleškega), nekatere vrtnice se imenujejo po slavnih osebah : Vivaldiju, Cezannu, Napoleonu, Kleopatri, maršalu Titu, Leonardu da Vinciju. Tudi v Sloveniji imamo vrtnico, ki je dobila ime po Francetu Prešernu – vrtnica Prešeren.



 Vrtnice pa ne uporabljamo samo kot okrasne rastline, uporabljajo se tudi v kozmetiki, medicini in kulinariki.
V kozmetiki se vrtnica uporablja za pridobivanje eteričnega olja, izvleček se dodaja raznim kremam, šamponom, parfumom. Bolgarska vrtnica, velja zaradi ugodne klime in primernih tal za najbolj kakovostno in dišečo vrtnico, ki se uporablja za izdelavo esencialnih olj, ki so osnova za izdelavo dišav. Bolgarija na leto izvozi za več kot 1500 kilogramov eteričnega vrtničnega olja. Kar 1400 cvetov je potrebno nabrati za en gram.
V medicini se vrtnica uporablja za pripravo čaja iz posušenih cvetnih listov, ki krepi delovanje srca, deluje kot blago odvajalo, priporočljiv je za čiščenje krvi. Nedavno pa so odkrili, da eterično olje vrtnic učinkovito deluje proti raku. Iz cvetnih lističev vrtnic, pa si lahko pripravimo tudi aromatično kopel.
V kulinariki se v glavnem uporablja cvetne liste vrtnic. Cvetove vrtnic lahko pečemo, kuhamo, cvremo, mariniramo, dodajamo sladoledu, jogurtu, omakam, naredimo marmelado, liker iz vrtnic, dodamo k piščancu ( v Perziji), raznim solatam. Uporabljamo samo neškropljene vrtnice, najlepši barvni učinek pa nudijo rdeči cvetovi.

Recept za izdelavo likerja iz vrtnic ( imenovan tudi ženski liker) :
Sestavine: 1l žganja, 1kg sladkorja in listi vrtnic.
V kozarec denemo liste vrtnic, brez peclja. Najboljše za pripravo likerja so Majske vrtnice ( cvetijo v maju), ki zelo lepo dišijo, od tega je odvisen okus likerja. Liste vrtnic prelijemo z žganjem, kozarec pokrijemo s pokrovom ( ne zapiramo) in pustimo na soncu 5-7 tednov, nato ga precedimo. V 1/5  l vode zakuhamo sladkor, ko zavre dodamo precejeno žganje in pustimo, da samo enkrat zavre. Ohlajenega vlijemo v steklenico, pustimo še en mesec, da »dozori«, pijemo ga z ledom. Liker ima zelo prijetno aromo.
Recept za pripravo solate z vrtnicami in testeninami:
Sestavine; ena pest svežih listov vrtnic, 250g testenin ( školjkic ), 250g paradižnika, 50g oliv, drobnjak, oljčno olje, kis, sol in poper.
Testenine skuhamo »al dente«, odcedimo, splaknemo z vodo in denemo v skledo, dodamo drobnjak in lističe vrtnic. Paradižnik in oljke narežemo in damo v skledo. V manjši posodici zmešamo kis, poper, sol, oljčno olje ter polijemo čez solato.
Sama pa sem danes našla prav posebno oblikovano deteljico, že malo spominja na vrtnico...


Za cvetove vrtnic je res še malo prehitro, čeravno prvi popki že obetajo lepe cvetove...


1 komentar: