sreda, 27. maj 2015

...kaj se skriva v maku...

Srajca je že zdavnaj odslužila namenu, kravate pa se vsaj desetletje ni noben dotaknil, prilika dela priložnost, ki sem jo izkoristila in idejo, ki je nastala ponoči, obelodanila in vse skupaj na ogled postavila skupaj z makom, ki mi je že od nekdaj misteriozna rastlina...pa sem malo poguglala ...

 Mak – simbol smrti, sna, obilja in ljubezni   

Rdeči cvetovi poljskega maka nosijo podobo ljubezenskega ognja pa tudi prelite krvi. Cvet hitro uvene,  zato so mu pripisali minljivost ljubezni. Osmukani cvetovi pa opozorilo smrti.

V Egiptu je cvet veljal za zelo priljubljeno ljubezensko cvetlico. Šopek svežega maka ali glavico posušenega maka so zaljubljenci podarjali svojim izbrankam, hkrati pa so glavice maka posebej dajali tudi v krste mladih deklet. V antični Grčiji je cvet pripadal boginji plodnosti Demeteri. V elvezinskih misterijih, ki so posvečeni Demeteri, pa so izrabljali tudi njegove narkotične učinke. S pomočjo opijatov so udeleženci doživeli božansko očiščenje skozi navidezno smrt in prebujanje v novo življenje.
Mak je veljal tudi za čarovniško zel. Pripadal je troglavi čarovnoški boginji Hebati, kraljici noči, temnih sil in čarovništva. Pripadal pa je tudi Hipnosu (bog sna) in njegovemu sinu Morfeju (bogu sanj). Polja pred Hipnosovo palačo, ki naj bi stala pred vrati podzemlja, naj bi bila prekrita s cvetočim makom. Stari Grki so darovali vence makovega cvetja, da bi si zagotovili miren spanec in lepe sanje.
V stari Grčiji naj bi za izvršitev smrtne kazni uporabljali zvarek iz maka in trobelike. Napoj je obsojenca najprej potopil v predsmrtni spanec, kasneje pa povzročil smrt.
Kot roža ljubezni pa mak pripada boginji Afroditi. Mak je nastal iz Afroditinih solz. Zrasel je z željo, da bi užaloščeni boginji prinesel ‘blagodejno pozabo gorja’ (mit o Adonisovi smrti). Mak izpolni Afroditina pričakovanja: pozaba je bila tako močna, da se je boginja z veseljem vdajala novim ljubezenskim dogodivščinam.
mak 2 200513
Mak je v srednjevški kulturi atribut Nevednosti (Ignorantia) in Neumnosti (Stultitia), saj so čezmerni spanec povezovali ravno s tema dvema grehoma. Najbrž so poznali učinek opija, saj so otrokom in dojenčkom kuhali makov čaj, da bi več spali.
Večina krščanske simbolike te prelepe rastline pa je povsem drugačna. Zaradi podobe križa, ki ga oblikujejo spodnji venčni listi je mak za kristjana simbol prave vere. Predstavlja Kristusa in njegov pasijon. Barva cveta spominja na svežo kri.
Cvet maka ima tudi simbolni pomen v motivu evharistije. Simbolika izvira iz evokativne podobe žitnega polja. Rdeči makovi cvetovi med klasjem predstavljajo Kristusovo kri, Kristusovo telo predstavlja žito, skupaj predstavljata misterij evharistije.
Mak je ena od starih v zdravilstvu uporabnih rastlin. Uporabljali so ga Egipčani, v Grčiji ga je poznal že Hipokrat. Evropa mora biti za mak hvaležna zdravniku Paracelususu.
Najdba makovih glavic v mostiščih Bodenskega jezera je dokaz, da so v Evropi mak sadili že dolgo pred našim štetetjem. Kljub blagodejnim učinkom vrtnega maka iz katerega pridobivajo opij, pa je po drugi strani tudi groznejši učinek takrat, kadar ga človek uporablja za omamljanje. Zelo nevarno je uporabljati makov sok, seme in makov sirup kot uspavalno sredstvo za pomirjanje otrok, kar ponekod še vedno počnejo. To povzroča škodo tako telesnemu kot tudi duševnemu razvoju otroka.

Opij iz maka pridobivajo tako, da zarežejo nezrele makove glavice. Skozi zareze se izloča mlečni sok, ki vsebuje alkoloide opija. Najvažnejši je morfin. V zdravilstvu pa se uporablja še kodein in papaverin. Kodein se uporablja kot blažilno sredstvo pri draženju na kašelj, papaverin pa kot zdravilo, ki zmanjšuje krče.
Kot droga opij ne deluje na vsakega človeka enako. Pri ljudeh z bližnjega in daljnega vzhoda prihaja pri kajenju ali drugačnem uživanju do erotičnih sanj. Pri belcih pa ponavadi prihaja do povečanja samozavesti v obliki ugodja, ki ga težko opišemo. Izgine tesnoba, strah. Zato najbrž mnogim pacientom pred operacijo dajejo morfij.

Mak se uporablja tudi v kulinariki. Kdo ne pozna makove potice in drugih dobrot z makovim nadevom? Uporabno pa je tudi olje. V poljskem maku opija ni, je pa nek drugi alkoloid, ki ne deluje omamljajoče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar