torek, 29. julij 2014

...žetev 2014...

 

»Ne naveličajmo se, ko delamo dobro; kajti če se ne utrudimo, bomo ob svojem času želi
/Gal 6,9/
TD "Dediščina" Jurovski Dol je 20. julija ponazorila ročno žetev pire.
 Pira je eno od najstarejših žit, ki so ga naši predniki gojili že pred devet tisoč leti. V nasprotju s pšenico je niso selekcionirali in žlahtnili, zato se je ohranila v svoji izvorni, "nehibridni" obliki, zaradi česar njena prehranska vrednost ni osiromašena. 

Pirino zrno ima bistveno prednost pred pšeničnim. Zrno pire namreč ostane tudi po žetvi v plevi in je tako naravno zavarovano pred onesnaženjem, pesticidi in žuželkami. Plevo odstranijo šele pred nadaljnjo predelavo s posebnimi prilagojenimi stroji. Tudi pleve niso za odmet, ampak jih lahko uporabljamo kot posebno naravno polnilo za vzglavnike; naravno zdravilstvo jim pripisuje učinkovitost pri mirnem in sproščujočem spanju in zmanjšanje oziroma prenehanje hudih glavobolov. Pleva se z lahkoto prilagodi zunanji temperaturi, zato preprečuje pregrevanje kože in tako zagotavlja prijetno posteljno  mikroklimo.
Ko pa piro oluščimo, jo uporabljamo kot vsa ostala žita. To seveda pomeni, da lahko piro stisnemo v kosmiče, obrusimo v kašo ali pa zmeljemo v moko. Če zrna spražimo, jih lahko uporabljamo tudi kot kavni nadomestek. Najpomembnejša in najboljša lastnost pire je zagotovo njena vsebnost beljakovin. Vsebuje namreč veliko kvalitetnih beljakovin z višjo vsebnostjo proteina in je zato bolj zdrava od pšenice. V njej najdemo tudi veliko ključnih aminokislin in ogljikovih hidratov, ki pomagajo strjevati kri in stimulirajo imunski sistem našega organizma.

Zanimivo …

  • Po katastrofi v Černobilu so njeno zavarovanost preverili tudi glede radioaktivnosti. Zadržala se je samo v plevah, ni ji uspel vstop v zrno.
  • Menijo celo, da pozitivno vpliva na človeško psiho, predvsem zaradi aminokislin.
  • V Nemčiji iz nje izdelujejo pivo, v Italiji pa jo radi uporabijo za testo za pizzo.


Na isto tematiko je potekal tudi foto natečaj in likovna delavnica, katere udeleženka sem bila tudi sama...odvijala se je v nedeljo 27. julija ob deveti uri na trgu v Jurovskem Dolu...
Celo vreme je zdržalo, opa deževati je začelo točno ob zaključku delavnice...bilo je veselo, zanimivo in mislim, da bo na razstavi kar nekaj zanimivih izdelkov...


Ni komentarjev:

Objavite komentar