Danes sem se malo poigrala z lesom, potem pa me je glede na izdelek prijelo, da bi nekaj spekla in ker sem pred kratkim kupila podlago za makrone, sem se odločila za en kratek test...
Macarons, makroni, macaroons... Ne, nikakor ne govorim o makaronih kot testeninah.
Makroni so zame namreč ena najboljših sladic na svetu.
Pravijo pa tudi, da so najbolj muhasti za peko...Podobno muhasti kot sufle, ki prav tako izvira iz Francije.
(za približno 34 polovičk - 17 makronov)
- 45 g mletih mandljev (mandljeve moke)
- 75 g sladkorja v prahu
- 10 g sladkorja
- 36 g beljakov
- po želji barva za živila ali 2 jedilne žlice kakava v prahu
Predpriprava:
Beljake stehtamo en dan pred peko in jih pustimo v pokriti posodi
na kuhinjskem pultu. Temu se reče staranje beljakov (egg white aging,
če boste brskali po spletu .
Jaz tega z razlogom, ker sem se pač nemudoma odločila za peko nisem naredila, zato da lahko opravičim neuspele makrone...hahaha...
Zakaj je to sploh potrebno? No ja, menda
s staranjem beljaki zgubijo nekaj tekočine.
Sedaj stepemo beljak v peno.
Ko se začnejo delati mehurčki, dodamo ščepec soli ali kapljico ali dve
limoninega soka. To so sredstva, ki pomagajo
utrditi sneg iz beljakov . Dodamo še sladkor.
Stepamo na nizki hitrosti, dokler se sneg ne začne strjevati (v angleščini piše, da se na metlici naredijo "soft peaks
- ali mehki vrhovi . Nato še naprej stepamo (na srednji hitrosti)
dokler sneg ni tako trd, da ga lahko obrnemo na glavo in ostane na mestu
(v angleščini so to "hard peaks ali trdi vrhovi na metlici".
Z maso napolnemo vrečko za brizganje z manjšim okroglim nastavkom - ali kar navadno plastično vrečko za živila.
Pustimo jih počivati cirka 30 minut, da se na njih naredi skorjica, pečico ogrejemo na 150 stopinj, pečemo pa jih pri 140 stopinjah približno 20 minut.
Pekač damo iz pečice in počakamo kakšne 5 minut, preden polovičke
odstranimo iz peki papirja/silikonske podloge. Če bomo preveč
neučakani, se nam lahko zgodi, da bo dno makronove polovičke ostalo na
papirju/podlogi.
Po dva in dva zlepimo skupaj s kremo ( jaz sem jih zlepila s karamelnim prelivom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar