sobota, 24. oktober 2015

...družina Netopirjevih...

...spet se bomo družili v Medgeneracijskem centru Šentilj in to ta četrtek, ko bomo izdelovali družino Netopirjevih, sladke škatlice za počastitev noči čarovnic oziroma halloween praznika  ...
Ta praznik, ki se praznuje 31. oktobra, je še posebej razširjen v Združenih državah in Kanadi. Vendar je običaje, značilne za noč čarovnic, mogoče najti tudi v mnogih drugih delih sveta. Ponekod praznujejo praznike, ki imajo sicer drugo ime, a enako vsebino: navezovanje stikov z duhovnim svetom, na primer z duhovi umrlih, vilami, čarovnicami...


  1. »Halloween,« pojasnjuje Encyclopedia of American Folklore, »je neločljivo povezan z navezovanjem stikov z duhovnimi silami, od katerih mnoge grozijo ali strašijo.« Tudi številna druga praznovanja, ki so podobna noči čarovnic, imajo poganske  korenine, njihov izvor pa je tesno povezan s čaščenjem prednikov. Celo danes skušajo ljudje po svetu v času teh praznikov priti v stik z domnevnimi duhovi umrlih.
  2. Čeprav velja prepričanje, da je noč čarovnic predvsem ameriški praznik, ga vsako leto praznuje vse več ljudi v različnih državah. Vendar se mnogi ne zavedajo, da so simboli, okraski in običaji, ki so značilni za ta praznik in so večinoma povezani z nadnaravnimi bitji in okultnimi silami, pravzaprav poganskega izvora.

Izvor nekaterih običajev in simbolov, značilnih za noč čarovnic:

VAMPIRJI, VOLKODLAKI, ČAROVNICE IN ZOMBIJI: Ta bitja že dolgo povezujejo s svetom hudobnih duhov.
SLADKARIJE: Stari Kelti so skušali pomiriti hudobne duhove s sladkarijami. Kasneje je Cerkev spodbujala vernike, naj gredo na večer vseh svetih po hišah in prosijo za hrano v zameno za molitev za mrtve. Ta običaj je sčasoma postal del praznovanja noči čarovnic. Našemljeni obiskovalci hodijo po hišah in pri vsakih vratih zakličejo »urok ali darilo«.
KOSTUMI: Kelti so si nadeli strah zbujajoče maske, zato da bi jih hudobni duhovi imeli za duhove in bi jih pustili pri miru. Cerkev je poganske običaje postopoma privzela ter jih spojila s praznikoma vernih duš in vseh svetih. Kasneje se je uveljavil običaj, da so ljudje šli po hišah, oblečeni v svetnike, angele in hudiče.
BUČE: Izdolbene répe, v katerih je gorela sveča, so razpostavili zato, da bi odgnali hudobne duhove. Nekaterim je sveča v repi predstavljala dušo, ujeto v vicah. Kasneje so postale bolj običajne izdolbene buče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar