sreda, 22. april 2015

...bogastvo regrata...


 Travnike so zdaj prekrili rumeni regratovi cvetovi, iz katerih lahko spletemo rožnate venčke ali pa jih naberemo za sladke in zdrave dobrote .

 Regrat, ki značilno rumeno cveti aprila in maja, poznamo pri nas pod različnimi imeni, kot so regvat, virgrad, žehtelnica in farška plata. Uporabimo lahko liste, cvetove in tudi korenine. Med bolj znane regratove izdelke zagotovo spadajo regratov sirup, regratov čaj in regratovo vino. Morda niste vedeli: uporabiti se ga da celo kot kavni nadomestek. V zadnjem času lahko ekstrakt regratovih listov oziroma korenin kupimo tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Nekaj idej za pripravo

Precej ljudi ne mara regrata, saj ima rahlo grenak okus, moti pa jih tudi, ker se jim zdi nekako grob. Dobro je vedeti, da so mladi in svetlejši poganjki regrata manj grobi, listi, ki jih nabiramo, preden regrat cveti, pa so nekoliko mehkejši. Regrat lahko znatno omehčamo z načinom priprave, omilimo pa tudi njegovo grenkobo. Na primer:

– Na regrat narežemo vroč krompir, zmešamo in zabelimo z olivnim oljem, kisom in soljo. Po želji lahko dodamo tudi nekaj žlic navadnega jogurta. Namesto krompirja lahko na regrat narežemo vroče trdo kuhano jajce.

– Na Dolenjskem regrat zabelijo tudi z ocvirki in/ali slanino, s kisom in soljo. Takšen obrok je seveda energijsko bogatejši.

– Trše regratove liste lahko na hitro popečemo ali blanširamo in ponudimo kot zelenjavno prilogo k drugim jedem.

– Regratove liste lahko uporabimo kot podlago na krožniku. Nanje položimo rižoto, na manjše koščke popečeno meso, pražen krompir idr.

– Uporabimo lahko tudi regratove korenine; pripravimo jih na enak način kot drugo zelenjavo.

– Prav tako so uporabni mladi popki regratovih cvetov, ki, če jih popražimo, spominjajo na gobe.

– Regratovi listi lahko ne nazadnje popestrijo tudi sendvič, namesto z rukolo pa lahko z njimi obložimo pico.V začetku pomladi se na polja in travnike podamo z nožkom v lovu za mladimi zelenimi regratovimi listi. Tem bolj toplo postaja, bolj raste tudi regrat, ki kmalu ni več okusen za solate, saj postane pregrenak. Ko pa ob koncu aprila regrat značilno rumeno zacveti, ponuja drugo dobrino – cvetove, ki jih prav tako lahko s pridom uporabljamo v naši kuhinji.
Navadni regrat spada v družino nebinovk in raste od marca do novembra. Užitni so skoraj vsi deli rastline: korenine sušimo za čaj, liste jemo v solati ali iz njih pripravimo pesto, iz cvetov pa skuhamo sirup. Neokusna pa so regratova votla stebelca, pri otrocih pa lahko sesanje ali žvečenje stebelc povzroča celo slabost, bruhanje, drisko in neenakomeren srčni utrip, zato previdnost med igro na cvetočih travnikih ni odveč.Regrat blagodejno vpliva predvsem na jetra in ledvice in je zato zelo primeren za spomladansko in jesensko čiščenje telesa. Korenina čisti telo in pospešuje potenje, pospešuje izločanje seča in žolča, razstruplja, poživlja in vrača moč. Izboljšuje presnovo in pospešuje čiščenje krvi.
Za regratov sirup štiri polna prgišča regratovih cvetov prevremo v dveh litrih vode in tekočino precedimo skozi gazo. Še vročemu soku dodamo kilogram in pol sladkorja in sok dveh limon ter med kuhanjem neprestano mešamo, da nastane gosta tekočina. Kuhan sirup natočimo v čiste pasterizirane steklenice in jih shranimo na hladnem, obrnjene navzdol.
Sirup redčimo z navadno ali mineralno vodo in se z njim odžejamo in okrepčamo. V nerazredčeni različici pa ga po žličkah zaužijemo, če nas muči kašelj ali boli grlo. Z njim sladimo tudi regratov čaj ali pa si ga namažemo na z maslom premazan kruh.


Regratov čaj

Za pripravo regratovega čaja eno zvrhano žličko posušenih in narezanih korenin čez noč namočimo v četrt litra hladne vode. Naslednji dan vodo segrejemo do vretja in jo precedimo. Uživamo po požirkih v zmernih količinah. Regratov čaj čisti telo in pomaga tudi pri hujšanju.Ni komentarjev:

Objavite komentar