nedelja, 31. avgust 2014

...Agatine skrivnosti 2014 in Simobil-ova banda...



Vse skupaj se je dogajalo včeraj, na prečudovito, sončno nedeljo v Lenartu v Slovenskih Goricah.
Simobil-ova banda je bila zadolžena za delavnico ob desetih na trgu v Lenartu...
 
Otroci so izdelovali laterne za pohodnike, da so lažje premagali nočni del pohoda...





Za tiste , ki pa si Agatine skrivnosti niste utegnili ogledati , naj predlagam, da si nesrečno ljubezen Agate in Friderika preberete v knjigi Črni Križ pri Hrastovcu , avtor Ožbalt Ilaunig ali v letos izdani pravljici, zapisani po zgodovinski povesti prej omenjenega pisatelja; Agata-žlahtni cvet s Štraleka, avtorice Stanke Devjak .
Pa še čisto kratka obnova zgodbe za tiste, ki res nimajo časa knjige prebrati, a jih usoda nesrečne Agate neskončno zanima...

Zgodba o Agati

V 16. stol. se je mladi hrastovški grof Friderik Herberstein zaljubil v lepo Agato z gradiča Štralek. Friderikova mati je nasprotovala njuni ljubezni, zato sta se poročila naskrivaj, v Stiperjevi kapeli (danes podružnična cerkev sv. Marije v Radehovi). Friderikova mati je Agato iz maščevanja obdolžila čarovništva. V času, ko je bil grof Friderik na vojni, jo je z mučenjem prisilila, da je vrgla komaj rojenega otroka v gorečo peč. Nato jo je ovadila sodniku, ki jo je obsodil na smrt. Zahtevala je, da Agato obglavijo. Ko se je Friderik vrnil iz bojev, je seveda ni več našel. Iz žalosti ji je na nesrečnem kraju postavi črn križ, simbol nesrečne ljubezni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar