»Ne naveličajmo se, ko delamo dobro; kajti če se ne utrudimo, bomo ob svojem času želi.«
/Gal 6,9/
TD "Dediščina" Jurovski Dol je 20. julija ponazorila ročno žetev pire.
Pira je eno od najstarejših žit, ki so ga naši predniki gojili že pred
devet tisoč leti. V nasprotju s pšenico je niso selekcionirali in
žlahtnili, zato se je ohranila v svoji izvorni, "nehibridni" obliki,
zaradi česar njena prehranska vrednost ni osiromašena.
Ko pa piro oluščimo, jo uporabljamo kot vsa ostala žita. To seveda pomeni, da lahko piro stisnemo v kosmiče, obrusimo v kašo ali pa zmeljemo v moko. Če zrna spražimo, jih lahko uporabljamo tudi kot kavni nadomestek. Najpomembnejša in najboljša lastnost pire je zagotovo njena vsebnost beljakovin. Vsebuje namreč veliko kvalitetnih beljakovin z višjo vsebnostjo proteina in je zato bolj zdrava od pšenice. V njej najdemo tudi veliko ključnih aminokislin in ogljikovih hidratov, ki pomagajo strjevati kri in stimulirajo imunski sistem našega organizma.
Zanimivo …
- Po katastrofi v Černobilu so njeno zavarovanost preverili tudi glede radioaktivnosti. Zadržala se je samo v plevah, ni ji uspel vstop v zrno.
- Menijo celo, da pozitivno vpliva na človeško psiho, predvsem zaradi aminokislin.
- V Nemčiji iz nje izdelujejo pivo, v Italiji pa jo radi uporabijo za testo za pizzo.
Na isto tematiko je potekal tudi foto natečaj in likovna delavnica, katere udeleženka sem bila tudi sama...odvijala se je v nedeljo 27. julija ob deveti uri na trgu v Jurovskem Dolu...
Celo vreme je zdržalo, opa deževati je začelo točno ob zaključku delavnice...bilo je veselo, zanimivo in mislim, da bo na razstavi kar nekaj zanimivih izdelkov...
Ni komentarjev:
Objavite komentar